Læs vores Patient Info

I menupunkterne kan du finde specifikke vejledninger for hver enkelt operation. I disse kan du læse mere om din kommende operation og finde svar på de oftest stillede spørgsmål.

Patient Information

I menupunkterne kan du finde specifikke vejledninger for hver enkelt operation. I disse kan du læse mere om din kommende operation og finde svar på de oftest stillede spørgsmål.
Læs vores generelle forholdsregler ved kirurgi nedenfor.

Generelle forholdsregler ved kirurgi:

Nedenfor kan du læse vores råd og anbefalinger før dit kirurgiske indgreb. Det er vigtigt at du læser informationsmaterialet grundigt igennem inden din operation. Hvis du er det mindste i tvivl skal du kontakte klinikken.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation.

Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og indtil 4 uger efter operationen.

Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25.

Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Læs mere her, hvis du får medicin eller naturmedicin.

Hvis du i dagene op til operationen føler dig syg eller har tegn på infektion, skal du kontakte klinikken.

På operationsdagen:

Hvis din operation skal foretages i fuld bedøvelse, er det vigtigt at du er fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter.

Skal du opereres i lokal bedøvelse er det derimod vigtigt at have spist og drukket som man plejer.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Efter operationen:

Hvis du er opereret i fuld bedøvelse vil du altid ligge til opvågning på klinikken, hvor en sygeplejerske vil observere dig indtil du er vågnet helt op. Er det aftalt, at du skal hjem samme dag, som du er opereret, er det vigtigt, at du ikke er alene i det første døgn. Du skal derfor have aftalt at en pårørende kan hente dig på klinikken og være sammen med dig til dagen efter.

Er der aftalt indlæggelse natten over, vil du typisk blive udskrevet næste morgen.

Hvis din operation er foretaget i lokal bedøvelse, vil de fleste kunne forlade klinikken umiddelbart efter operationen. I enkelte tilfælde ligger man kortvarigt på en sengestue før man er klar til at gå hjem.

Afhængigt af hvilket indgreb du har fået foretaget, vil der være specifikke anbefalinger til hvordan du bør forholde dig i dagene efter operationen. Læs informationsmaterialet for den operation du skal have foretaget grundigt.

Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand,  du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din sikkerhed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30, du kan udregne dit BMI her. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling.

Brystforstørrelse BFO – Forundersøgelsen:

Ved brystforstørrelse (BFO) forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30, du kan udregne dit BMI her. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling, læs her. Vi anbefaler at kvinder over 35 år får foretaget en mammografi inden operationen.

Sammen med kirurgen gennemgår du dine ønsker til størrelse og facon. Du har mulighed for at prøve forskellige implantater, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige størrelse. Kirurgen måler højden og bredden på dit bryst og ud fra disse mål findes det optimale implantat. Vi har stor erfaring med anvendelse af både runde og dråbeformede implantater. I tilfælde af at dit brystvæv er blevet slapt og hængende vil man ofte få det bedste resultat, hvis man anvender et dråbeformet implantat. Hvis dine bryster som udgangspunkt er meget asymmetriske kan der efter en BFO fortsat godt være en lille forskel på de to sider. Brystimplantater kan placeres over eller under brystmusklen. Langt de fleste implantater placeres under brystmusklen, da det ofte giver det pæneste resultat, derudover vil brystvævet bedre kunne undersøges ved mammografi, hvis implantaterne er placeret under brystmusklen. Implantaterne anlægges via snit i brystvorten eller i brystfolden. Arret i brystvorten kan være mere skjult end i folden, men følesansen i og omkring brystvorten bliver mere påvirket ved snit i brystvorten. De dråbeformede implantater anlægges altid via snit i brystfolden.

Det kosmetiske resultat kan ændre sig med tiden og påvirkes af graviditeter, amning, vægtøgning og vægttab.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

Din operation foretages i fuld bedøvelse, det er derfor vigtigt at du er fastende i 6 timer før operationen.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 60 minutter, du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittet lægges og i hulrummet under brystmusklen hvor implantatet ligger. Under operationen får du forebyggende antibiotika, som mindsker risikoen for infektion. Du får anlagt plaster (micropore) på huden og til sidst en elastisk net-forbinding over brysterne. Hvis dit brystvæv er meget stramt l anlægges der en mammastrop, som forhindrer at implantatet glider for højt op.

Efter operationen:

Opvågning:

Du ligger til opvågning på din sengestue, hvor du passes af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Det første døgn er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Smerterne tager ofte til i løbet af de første 2-4 dage, det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage på 7-10. dagen, men man skal forvente at være øm i 6-8 uger.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor tråd enderne afklippes. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster i 3 måneder.

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du skal allerede fra 1. dag efter operationen være ude af sengen og gå stille og roligt rundt.

I de første 2 uger er det meget vigtigt at undgå at løfte armene ud fra siden. Hvis man løfter armene højt trækker man i det indvendige sår; det er ikke farligt, men det forsinker den indvendige sårheling og giver anledning til længerevarende smerter og hævelse. Tænk over praktiske ting som at undgå tøj du skal have af/på over hovedet i de første uger. Efter 2 uger må du løfte armene til skulderhøjde og efter 6 uger uden begrænsninger. Du bør i de første 4 uger ikke løfte mere end max 2 kg.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 4-6 uger, fx en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis brystet bliver spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Sovestilling: Vi anbefaler at man sover på ryggen de første 4 uger efter operationen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 10-14 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 3-4 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici ved brystforstørrende operation:

Føleforstyrrelser:

I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglede følelse ses også i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden ( under 1 %).

Infektion:

Der kan overordnet skelnes mellem to typer infektion, en overfladisk sårinfektion og en dyb infektion. Den overfladiske infektion er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

En dyb infektion er betændelse omkring implantatet, hvilket er meget sjælden (0,5 %) her er det nødvendigt at fjerne implantatet og vente i 3 måneder før man kan ilægge et nyt implantat.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Kapseldannelse:

Kapseldannelse er fortykkelse af den hinde der ligger omkring implantatet. I takt med at brystimplantaternes kvalitet er forbedret er forekomsten af kapseldannelse faldet til under 5 % i løbet af de første 5 år. Hos os er kapselforsikring inkluderert i prisen. Hvis du udvikler betydende kapseldannelse, udskifter vi derfor implantatet uden ekstra omkostninger for dig.

Synlige brystimplantater:

Særligt hos slanke kvinder med intet eller kun sparsomt brystvæv vil brystimplantaterme være synlige synlige og man kan i sjældne tilfælde se folder (rippling) i brystimplantatet.

Rotation:

Ved brug af dråbeformede implantater er risikoen for rotation mindre end 1 %.

Væskeophobning (serom)

Er en sjælden tilstand, kan ses i forbindelse med voldsom overbelastning af brystmuskulaturen eller ved infektioner andre steder i kroppen. Behandles med antibiotika og i nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb og i værste tilfælde ved at fjerne implantatet.

Amning:

Evnen til at amme kan blive påvirket af en brystforstørrende operation, særligt hvis man opereres gennem brystvorten.

Bristede brystimplantater, levetid af implantater:

Implantaternes og silikonens kvalitet er nu så god at bristninger kun sjældent ses i implantaternes første 10 leveår. Jo ældre et implantat er jo større er risikoen for bristning. Hvis et implantat brister kan du ikke nødvendigvis mærke det, enkelte oplever kløe eller en brændende fornemmelse. Vi anbefaler at man efter 15 år kommer til kontrol hos os 1 gang årligt.

Mammografi:

Et brystimplantat kan skygge for kirtelvævet, særligt hvis det ligger over brystmusklen. Over 95 % af implantaterne i vores klinik anlægges under brystmusklen, hvorfor man som udgangspunkt godt kan deltage i den normale mammografi screening. Som alternativ til mammografi kan man foretage UL undersøgelse og MR scanning.

ACLC:

Man er inden for de seneste år blevet opmærksom på en sjælden form for brystimplantat relateret lymfekræft, det er en yderst sjælden tilstand som indtil videre er opgjort til 3 tilfælde pr. 100.000 opererede

Vi anbefaler at du læser Sundhedsstyrelsen folder “Risici ved at få indsat brystimplantat”.

Brystløft – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30, du kan udregne dit BMI her. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling, læs her. Vi anbefaler at kvinder over 35 år får foretaget en mammografi inden operationen.

Der findes forskellige metoder til at foretage et brystløft, alt efter hvor stort hudoverskuddet er. Er hudoverskuddet minimalt og skal brystet kun løftes nogle få cm, kan man nøjes med ar omkring brystvorten, dette kan foretages i lokal bedøvelse. Er der behov for større brystløft, hvor man fjerner en større mængde hud, er det nødvendigt med et ”anker”-ar. Navnet stammer fra arrets placering: rundt omkring brystvorten, lodret ned mod brystfolden og vandret i brystfolden. Denne operation foretages i fuld bedøvelse.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

Et stort brystløft foretages i fuld bedøvelse, hvorfor det er vigtigt, at du er fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter.

Et lille brystløft foretages i lokal bedøvelse, her er det derimod vigtigt at have spist og drukket som man plejer.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 2 timer, du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittene lægges. Under operationen får du forebyggende antibiotika, som mindsker risikoen for infektion. Den overskydne hud fjernes og brystvorten løftes op på sin nye placering. Du får anlagt plaster (micropore) på huden og til sidst en støttende BH.

Efter operationen:

Opvågning:

Du ligger til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Sports-BH & plaster:

Du får efter operationen anlagt en støttende BH, som du skal anvende 4 uger døgnet rundt og yderligere 4 uger i dagtid. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster i 3 måneder.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Det første døgn er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Smerterne tager ofte til i løbet af de første 2-4 dage, det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage omkring 7 dagen, men man skal forvente at være øm i 3-4 uger.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor tråd enderne afklippes.

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du skal allerede fra 1. dag efter operationen være ude af sengen og gå stille og roligt rundt.

I de første 2 uger er det meget vigtigt at undgå tunge løft og stød. Tænk over praktiske ting som at undgå tøj du skal have af/på over hovedet i de første uger. Efter 2 uger må du gradvis øge dine bevægelser og foretage normale løft.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 3-4ger, fx en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis brystet bliver spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Sovestilling: Vi anbefaler at man sover på ryggen de første 3-4 uger efter operationen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 10-14 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 3-4 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici ved brystløft

Føleforstyrrelser:
I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglede følelse ses også i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden ( under 1 %).

Infektion:

Der kan opstå en overfladisk sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Amning:

Evnen til at amme kan blive påvirket af et brystløft, så overvej at udskyde operationen til efter du har fået dine børn. Har overstået ammet skal der gå 6 måneder før operationen kan foretages.

Brystreduktion – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30, du kan udregne dit BMI her. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling, læs her. Vi anbefaler at kvinder over 35 år får foretaget en mammografi inden operationen.

En stor tung barm kan give gener i form af nakke og rygsmerter, samt begrænse fysisk aktivitet så som løb. Desuden kan en stor barm resultere i at kroppen fremstår uharmonisk. Formålet med en brystreduktion er at mindske disse gener, man kan dog aldrig garantere at nakke og rygsmerter forsvinder, da der kan være andre årsager til disse. Ved de fleste brystreduktioner løftes brystet og brystvortens placering ligeledes opad til en mere æstetisk placering.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

Et brystreduktion foretages i fuld bedøvelse, hvorfor det er vigtigt, at du er fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 2 timer, du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittene lægges. Under operationen får du forebyggende antibiotika, som mindsker risikoen for infektion. Kirtelvæv og hud fjernes og brystvorten løftes op på sin nye placering. Hvis det skønnes nødvendigt får du anlagt et dræn. Du får anlagt plaster (micropore) på huden og til sidst en støttende BH.

Efter operationen:

Opvågning:

Du ligger til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Sports-BH & plaster:

Du får efter operationen anlagt en støttende BH, som du skal anvende 4 uger døgnet rundt og yderligere 4 uger i dagtid. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster i 3 måneder.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Det første døgn er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Smerterne tager ofte til i løbet af de første 2-4 dage, det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage omkring 7 dagen, men man skal forvente at være øm i 3-4 uger.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådenderne afklippes. Der planlægges her tid til 3 måneders kontrol

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du skal allerede fra 1. dag efter operationen være ude af sengen og gå stille og roligt rundt.

I de første 2 uger er det meget vigtigt at undgå tunge løft og stød. Tænk over praktiske ting som at undgå tøj du skal have af/på over hovedet i de første uger. Efter 2 uger må du gradvis øge dine bevægelser og foretage normale løft.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 3-4 uger, fx en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis brystet bliver spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Sovestilling: Vi anbefaler at man sover på ryggen de første 3-4 uger efter operationen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 10-14 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 3-4 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici ved brystløft

Føleforstyrrelser:

I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglede følelse ses også i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden ( under 1 %).

Infektion:

Der kan opstå en overfladisk sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Amning:

Evnen til at amme kan blive påvirket af et brystreduktion, så overvej at udskyde operationen til efter du har fået dine børn. Har du netop overstået amning skal der gå minimum 6 måneder før operationen kan foretages.

Brystforstørrelse med eget fedt – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling.

Brystforstørrelse med eget fedt foretages ved at fedt flyttes fra en del af kroppen til brysterne. Indgrebet er blevet tiltagende populært over de seneste år og har den fordel at man kan få et større bryst, men undgår at få et fremmedlegeme (brystimplantat) i kroppen.

For at være egnet til operationen må man ikke være for slank, da det ellers kan blive vanskeligt at finde nok egnet fedt til transplantationen. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at anvende implantater. De mest almindelige steder at foretage fedtsugningen er fra maven, siden af maven, samt lårene.

Hvis man får foretaget en brystforstørrelse med eget fedt hos os, så skal man forvente at ca. 30 % af det transplanterede fedt går til grunde i løbet af de første uger efter operationen.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

En brystforstørrelsen med eget fedt foretages i fuld bedøvelse, du skal derfor være fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager mellem 2-3 timer. Der foretages først en fedtsugning fra de områder du har aftalt med kirurgen. Herefter renses fedtet og overføres til kanyler, hvorefter fedttransplantatet kan sprøjtes ind i brysterne. Til sidst sys de små indstiksteder og der anlægges plaster (micropore).

Efter operationen:

Opvågning:

Du ligger til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Bandage og plaster:

Du får efter operationen anlagt en bandage om de områder der er fedtsuget, denne skal benyttes 4 uger døgnet rundt og yderligere 4 uger i dagtid. Der skal ikke anvedes BH før tidligst efter 2 uger. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster i 3 måneder.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Operationen er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Har man ondt er det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage omkring 7 dagen, men man skal forvente at være øm i 3-4 uger.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådenderne afklippes. Der planlægges her tid til 3 måneders kontrol

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du skal allerede fra 1. dag efter operationen være ude af sengen og gå stille og roligt rundt.

I de første 2 uger er det meget vigtigt at undgå tunge løft og stød. Efter 2 uger må du gradvis øge dine bevægelser og foretage normale løft.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 2-3 uger, fx en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis brystet bliver spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Sovestilling: Vi anbefaler at man sover på ryggen de første 3-4 uger efter operationen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arrene mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 5-7 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 2 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici ved brystløft

Føleforstyrrelser:

I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglede følelse ses også i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden.

Infektion:

Der kan opstå en overfladisk sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Amning:

Evnen til at amme kan blive påvirket af en brystforstørrende operation med eget fedt, så overvej at udskyde operationen til efter du har fået dine børn. Har du netop overstået amning skal der gå minimum 6 måneder før operationen kan foretages.

Mandlig Brystudvikling – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30, du kan udregne dit BMI her. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling, læs her.

Brystudvikling hos mænd er ofte årsag til kosmetiske gener, men kan til tider også give anledning til smerter. Brystudviklingen skyldes enten øget fedtfylde, øget kirtel dannelse eller en kombination. Ved øget fedtfylde alene kan der foretages fedtsugning af området, hvis der er øget kirteldannelse er det nødvendigt med kirurgisk fjernelse af kirtlen via snit omkring brystvorten.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

Operationen kan foretages i både lokal og fuld bedøvelse, alt efter hvor meget fedt/kirtelvæv der skal fjernes. Hvis du skal opereres i fuld bedøvelse skal du være fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter. Skal du derimod opereres i lokal bedøvelse anbefaler vi at du spiser og drikker som du plejer.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 1 timer, du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittene lægges. Hvis der skal fedtsuges starter man med dette, da det samtidig løsner evt kirtelvæv, som derfor lettere fjernes. Huden sys sammen og du får anlagt plaster (micropore) på huden.

Efter operationen:

Opvågning:

Har du været i fuld beøvelse ligger du til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Bandage & plaster:

Du skal efter operationen bære en komprimerende vest, som du skal anvende 4 uger døgnet rundt og yderligere 4 uger i dagtid. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster på arrene i 3 måneder.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Man vil have lette forbigående smerter, i den første uges tid. Det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage omkring 7 dagen, men man skal forvente at være øm i 3-4 uger.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådenderne afklippes. Der planlægges her tid til 3 måneders kontrol

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt.

I de første 2 uger skal du undgå tunge løft og stød mod det opererede område. Efter 2 uger må du gradvis øge dine bevægelser og foretage normale løft.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 2 uger, fx en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 4 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis brystet bliver spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 2-3 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 2-3 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici

Føleforstyrrelser:

I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglede følelse ses også i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden..

Infektion:

Der kan opstå en overfladisk sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Indadvendte Brystvorter – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30, du kan udregne dit BMI her. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling, læs her. Vi anbefaler at kvinder over 35 år får foretaget en mammografi inden operationen.

Indadvendte brystvorter kan både være kosmetisk generende, men kan også være vanskelige at holde rene for sekretion og døde hudceller. Tilstanden skyldes at mælkegangene er for korte og dermed trækker brystvorten indad. Indadvendte brystvorter kan korrigeres ved en operation i lokal bedøvelse. Evnen til at amme vil ofte blive ødelagt af indgrebet, du skal derfor overveje at vente med operationen til efter du har ammet.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen.

På operationsdagen:

Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 30 minutter, du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittene lægges. Mælkegangene skæres over der laves to små lapper af læderhuden som forhindrer at brystvorten trækkes ned igen. Til sidst sys huden sammen og du får anlagt plaster (micropore).

Efter operationen:

Smerter:

Smerterne efter operationen er lette og forbigående, man har oftest kun behov for panodil 1 gram x 4 dgl i et par dage.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådene fjernes. Der planlægges her tid til 3 måneders kontrol

Fysisk aktivititet:

Sport: Du skal vente med løb og hård fysisk aktivitet indtil du har fået fjernet tråde.

Bilkørsel: Du må køre bil efter operationen.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici ved operationen

Føleforstyrrelser:

Du kan opleve nedsat følesans i brystvorten.

Blødning:

Det kan sive lidt fra arrene, men vil næsten altid kunne stoppes ved kompression i 5-10 minutter. Fortsætter det med at sive skal du kontakte klinikken.

Infektion:

Der kan opstå en overfladisk sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Amning:

Evnen til at amme vil ophøre efter operationen så overvej at udskyde operationen til efter du har fået dine børn. Har du netop overstået amning skal der gå minimum 6 måneder før operationen kan foretages.

Slapt Maveskind – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand, du kan downloade det her. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling.

Overvægt og efterfølgende vægttab, samt graviditeter er de hyppigste årsager til slapt maveskind. Huden er ofte præget af strækmærker og i svære tilfælde kan der være sårdannelse og svamp i hudfolderne. I forbindelse med graviditeter kan mavemuskulaturen glide fra hinanden, hvilket resulterer i en ”top-mave”, som kan være umulig komme af med selv ved hård træning. Vi tilbyder 2 forskellige former for operation ved slapt maveskind, som begge kan kombineres med en fedtsugning af området:

Normal maveskindsoperation, hvor huden opstrammes fra underkanten af brystbenet til under navlen, evt kombineret med opstramning af mavemuskulaturen

Mini maveskindsoperation, hvor man kun fjerner hud fra den nederste del af maven under navleniveau.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 25. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

Den normale maveskindsoperation foretages i fuld bedøvelse, hvorfor det er vigtigt, at du er fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter. Mini maveskindsoperationen foretages i lokal bedøvelse.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 2 timer, du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittene lægges i bikinilinien. Hvis der skal foretages fedtsugning, indledes operationen med dette. Herefter løsnes den slappe hud fra den underliggende muskelhinde fra bikinilinien og op til brystbenet. Navlen skæres fri og den slappe hud skæres væk. Hvis mavemusklerne er gledet fra hinanden, som følge af graviditet, sys de sammen. Herefter tildannes der et nyt hul til navlen og huden sys sammen. Der vil ofte blive lagt to dræn. Du får anlagt plaster (micropore) på huden og til sidst en komprimerende bandage.

Ved mini maveskindsoperationen lægges der lokalbedøvelse i huden ud for bikinilinien og man fjerner man den slappe hud op til navlen. Man kan ikke sy mavemusklerne sammen ved dette indgreb.

Efter operationen:

Opvågning:

Har du været i fuld bedøvelse ligger du til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

Har du været i fuld bedøvelse forbliver du indlagt natten over og udskrives om morgenen dagen efter din operation. Er du opereret i lokal bedøvelse kan du gå hjem efter du har hvilet dig i 30 min.

Bandage & plaster

Du får efter operationen anlagt en komprimerende bandage om maven. Afhængigt om du har fået syet mavemusklerne sammen, skal du bære bandagen døgnet rundt i 6 uger og yderligere 6 uger i dagtid. Har du kun fået fjernet hud kan du nøjes med bandage i 3 uger døgnet rundt og yderligere 3 uger i dagtid. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster i 3 måneder over arrene.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Det første døgn er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Smerterne tager ofte til i løbet af de første 2-4 dage, det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage omkring 7 dagen, men man skal forvente at være øm i 3-4 uger.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådenderne afklippes. Der planlægges her tid til 3 måneders kontrol

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du skal allerede fra 1. dag efter operationen være ude af sengen og gå stille og roligt rundt.

I de første 2 uger er det meget vigtigt at undgå tunge løft og stød. Tænk over praktiske ting som at undgå tøj du skal have af/på over hovedet i de første uger. Efter 2 uger må du gradvis øge dine bevægelser og foretage normale løft.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 3-4 uger, fx en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge.

Sovestilling: Vi anbefaler at man sover på ryggen de første 3-4 uger efter operationen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 10-14 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 3-4 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici

Føleforstyrrelser:

I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglede følelse ses også i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle mindre hævelse og blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden ( under 1 %).

Infektion:

Der kan opstå en sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar, opstår dette kan det behandles med binyrebarkhormon.

Hudoverskud og ujævnheder:

Hvis der i forbindelse med operationen er foretaget fedtsugning, kan der forekomme enkelte ujævnheder i huden. Der kan være et mindre hudoverskud i hver ende af arret, det mindskes normalt i løbet af de første 3 måneder.

Ansigtsløftning og halsløft

Med alderen mister huden sin elasticitet og som følge af dette vil muskulaturen og fedtvæv begynde at hænge. Dette resulterer i de tydlige aldringstegn: kalkunhals, nedadvendte mundviger, tydelig hudfold mellem kind og overlæbe, samt hamsterposer. Ved et ansigtsløft anlægges et snit foran øret og om på bagsiden ,huden løsnes og muskulaturen strammes op, til sidst fjernes overskydende hud. Resultatet er et naturligt og yngre udseende. Ofte kombineres et ansigtsløft med andre behandlinger fx fedtsugning, øjenlåg, botox og filler.

Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere.

Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30.

Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen.

Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling.

Operationen:

Selve det operative indgreb tager 3-4 timer og foretages i fuld bedøvelse.

Der anlægges et snit foran øret forbi øreflippen og om på bagsiden af øret, nogle gange helt op til hårgrænsen. Herefter løsnes huden fra kinden ned mod halsen og mundvigen. Der placeres typisk tre tråde på hver side som løfter i halsmuskulaturen, samt i ansigtets muskulatur. Er huden på halsen meget løs er det ofte nødvendigt at foretage sammensyning af muskulaturen via et snit under hagen. Dette kan ligeledes kombineres med en fedtsugning af halsens forside.

Efter operationen:

Opvågning:

Du ligger til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet, har du fået anlagt dræn vil du ofte forblive indlagt til dagen efter, hvorefter drænene kan fjernes. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Det første døgn er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Smerterne tager ofte til i løbet af de første 2 dage, det er vigtigt at man tager den ordinerede smertestillende medicin.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 7-10 dage, hvor trådene afklippes. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster i 3 måneder.

Fysisk aktivititet:

Du skal i de første 3 døgn sove med hovedet højt. Du skal undgå krævende fysisk aktivitet i de første 3 uger efter operationen.

Følgevirkninger og risici:

Hævelse og misfarvning:
Du skal forvente at hæve op i de første par uger efter operationen, misfarvningen aftager ligeledes i løbet af de første 14 dage.

Blødning:

Der kan forekomme blødning efter indgrebet, hvilket kan resultere i at man have foretaget en ny operation oftest i lokal bedøvelse mhp at stoppe blødningen.

Nedsat følesans:

Det er normalt at der kan forekomme nedsat følesans ud for det opererede område. Følesansen kommer gradvist tilbage over de første par måender.

Nerveskade:

I meget sjældne tilfælde kan der forekomme nerveskade til den mimiske ansigtsmuskulatur, nerveskaden kommer sig ofte spontant, men kan være permanent.

Infektion:

Infektion i ansigtet er sjælden, men kan forekomme i ca 1 % af tilfældende.

Vævsdød:

Vævsdød ses meget sjældent, men der er en øget risiko hos rygere og patienter med sukkersyge.

Læs venligst generelle forholdsregler ved plastikkirurgiske operationer grundigt.

Fedtsugning – Forundersøgelsen:

Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig god idé at have gennemlæst vores informationsmateriale inden du møder op til forundersøgelsen, medbring gerne en liste med spørgsmål du har til forløbet.

Ved forundersøgelsen må du meget gerne medbringe vores spørgeskema i udfyldt stand. Der skal minimum gå en uge fra forundersøgelse til operationen må udføres.

Din tryghed er vores største prioritet:

Ved konsultationen sikrer lægen sig, at du helbredsmæssigt er klar til operation. Der er enkelte specifikke sygdomme og medicinske behandlinger, som øger risikoen ved kirurgi, hvorfor vi må afstå fra at operere, se detaljeret liste her. Overvægt og rygning er blandt de to største risikofaktorer ved kosmetisk kirurgi. Det anbefales, at dit BMI er under 27 og må maksimalt være 30. Du skal stoppe med rygning fra rygning 4 uger før operationen indtil fire uger efter operationen. Hvis der er behov for supplerende undersøgelse fx blodprøver, hjertekardiogram (EKG) osv aftales dette. Får du medicin aftaler du i samråd med kirurgen om der skal ændres eller pauseres i din behandling.

Fedtsugning kan foretages over det meste af kroppen, hvis man er generet af en unormal fedtfordeling. De hyppigste områder hvor man foretager fedtsugning er:

Maven, hofter, under hagen, brystet ( mandelig brystudvikling), ydersiden af lår ( ridebukser ), inderside af lår, knæ, underben & ankler.

Fedtsugning er i sig selv ikke en velegnet metode til at opnå et vægttab og de bedste resultater opnås hos patienter der er normalvægtige. Vi foretager ikke fedtsugninger over 4 L, da risikoen for komplikationer er for stor.

Før operationen:

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation. Hvis du ryger er det derfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Er du overvægtig bør du tilstræbe et vægttab, så dit BMI er tæt på 27. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

På operationsdagen:

Operationen kan foretages i både lokal og fuld bedøvelse, alt efter hvor meget fedt og hvor mange omåder der skal behandles. Hvis du skal opereres i fuld bedøvelse skal du være fastende i 6 timer før operationen, du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, men ingen mælkeprodukter. Skal du derimod opereres i lokal bedøvelse anbefaler vi at du spiser og drikker som du plejer.

Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så evt spørgsmål til forløbet kan afklares, derefter laves optegninger på huden og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøve) lægen, som informerer dig om bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin. Du er nu klar til operation.

Operationen:

Selve operationen tager omkring 1-2 timer anhængigt af hvor mange områder der skal fedtsuges. Du får lagt lokalbedøvelse i huden, hvor snittene lægges og der sprøjtes saltvand med adrenalin og lokalbedøvelse i det fedtvæv som skal fjernes. Når fedtsugning er overstået, sys de små huller i huden sammen og du får anlagt plaster (micropore) på huden.

Efter operationen:

Opvågning:

Har du været i fuld beøvelse ligger du til opvågning på din sengestue, hvor du observeres af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer og man har sjældent meget ondt når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.

Udskrivelse:

4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.

Bandage & plaster:

Du skal efter operationen bære en komprimerende bandage ud for de områder du er blevet fedtsuget, denne skal du anvende i 3-4 uger døgnet rundt og yderligere 4 uger i dagtid. Vi anbefaler at du benytter microporeplaster på arrene i 3 måneder.

Smerteplan:

Du får en smerteplan med hjem som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.

Smerter:

Man vil have lette forbigående smerter, i de første dage efter operationen og man kan have behov for smertestillende medicin. I langt de fleste tilælde er det tilstrækkeligt med Pinex.

Kontrol, trådfjernelse og plaster:

Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådene afklippes. Der planlægges her tid til 3 måneders kontrol

Fysisk aktivititet:

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt.

Sport: Du kan gradvist begynde at træne efter 2-3 uger motionscykel. Undgå dog belastning af de opererede områder. Løb og vægttræning efter4 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis det opererede område bliver spændt efter en træning er du gået for tidligt eller hårdt i gang, hold da en uges pause før du træner igen.

Bilkørsel: Du må ikke køre bil så længe du har smerter, du skal kunne reagere normalt.

Sol: Beskyt arret mod sollys vha solcreme faktor 30 eller derover, særligt i det første år.

Arbejde: Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 2-3 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 2-3 uger.

Bad: Du kan bade dagen efter operationen, plastret kan tåle at blive vådt, tør det med håndklæde eller hårtørrer.

Følgevirkninger og risici:

Føleforstyrrelser:

I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag.

Blødning:

Det er normalt at du i dagene efter operationen kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden..

Infektion:

Der kan opstå en overfladisk sårinfektion som er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.

Ar:

Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de bleger af. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse som giver et tykt og uskønt ar.

Botox

Botox er velegnet til behandling af de mimiske ansigtsrynker. De fleste patienter kontakter os med henblik på rynkebehandling af området mellem øjnene, panden, ved siden af øjnene (kragetæer), samt ønsket om et mindre løft af øjenbrynene. Forud for rynkebehandling med Botox, vil du blive set af en af vores plastikkirurger, som vil informere og vejlede dig om effekten og varigheden af behandlingen.

Ved forundersøgelsen vil du sammen med vores plastikkirurg blive enige om de områder der skal behandles.

Botox virker ved at hæmme nerveimpulserne til de små mimiske muskler. Selve behandlingen med Botox varer ca 1/2 time. Effekten indtræder gradvist efter 2-3 dage og har fuld effekt efter ca 14 dage. Varigheden af botox er mellem 3-6 måneder.

Det er meget sjældent at der opstår komplikationer til botoxbehandling, hvis behandlingen udføres af en øvet behandler. Du kan forvente at der opstår lokal rødme omkring indstikstederne som aftager i løbet af få timer. Du må efter 4 timer anvede makeup og creme. Undgå fysisk aktivitet til dagen efter din behandling. Du kan ikke behandles med botox hvis du lider af forskellige neurologiske sygdomme

Privatlivspolitik