Operationen
Selve operationen tager mellem 2-3 timer. Der foretages først en fedtsugning fra de områder, som du har aftalt med kirurgen. Herefter renses fedtet, og overføres til kanyler, hvorefter fedttransplantatet kan sprøjtes ind i brysterne. Til sidst syes de små indstiksteder, og der anlægges plaster (micropore).
Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation. og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation.
Er du ryger? - Så er det vigtigt, at du stopper med at ryge 4 uger før og indtil 4 uger efter operationen.
Er du overvægtig, bør du tilstræbe dig efter et vægttab, så dit BMI er tæt på 25.
Undgå gerne alkohol en uge før operationen.
Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Læs mere her, hvis du får medicin eller naturmedicin.
En brystforstørrelsen med eget fedt foretages i fuld bedøvelse. Du skal derfor være fastende i 6 timer før operationen, men du må dog godt drikke et enkelt glas saft eller vand op til 2 timer før operationen, dog ingen mælkeprodukter.
Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken. Du har en samtale med kirurgen, så eventuelle spørgsmål til forløbet kan afklares. Derefter laves optegninger på huden, og der tages fotos til din journal. Herefter møder du anæstesi (bedøvelses) lægen, som informerer dig om bedøvelsen, og giver dig smertestillende medicin. Derefter er du klar til operation.
Opvågning:
Du vil ligge til opvågning på din sengestue, hvor du passes af vores opvågningssygeplejerske. Anæstesi lægen ordinerer smerte- og kvalmestillende medicin. Lokalbedøvelsen virker i 4-6 timer, og man har sjældent meget ondt, når man vågner op. Efter et par timers sengeleje er man som regel frisk nok til at komme ud af sengen og få lidt at spise og drikke.
Udskrivelse:
4-6 timer efter operationen er næsten alle klar til at blive udskrevet. Du skal hentes af en pårørende og må ikke være alene i det første døgn efter operationen. Har du ikke mulighed for dette, kan indlæggelse på klinikken arrangeres.
Smerteplan:
Du får en smerteplan med hjem, som instruerer dig i hvilken og hvor meget smertestillende medicin du skal tage. Vi giver medicin med til de første par dage, og der bliver udstedt elektronisk recept, som kan benyttes på alle apoteker.
Smerter:
Det første døgn er som regel ikke forbundet med stærke smerter. Smerterne tager ofte til i løbet af de første 2-4 dage, og det er derfor vigtigt, at man tager den ordinerede smertestillende medicin. Smerterne begynder at aftage på 7-10. dagen, men man skal forvente at være øm i 6-8 uger.
Kontrol, trådfjernelse og plaster:
Du skal til kontrol efter 10-14 dage, hvor trådene bliver fjernet. Vi anbefaler, at du benytter microporeplaster i 3 måneder.
Fysisk aktivititet:
Det er vigtigt, at du lytter til din krop, og undgår at lave bevægelser, der gør ondt. Du skal allerede fra 1. dag efter operationen være ude af sengen og gå stille og roligt rundt.
I de første 2 uger er det meget vigtigt at undgå at løfte armene ud fra siden. Hvis man løfter armene højt, vil man trække i det indvendige sår. Det er ikke farligt, men det forsinker den indvendige sårheling, og giver anledning til længerevarende smerter og hævelse. Tænk over praktiske ting som at undgå tøj, som du skal have af/på over hovedet i de første uger. Efter 2 uger må du løfte armene til skulderhøjde og efter 6 uger uden begrænsninger. Du bør i de første 4 uger ikke løfte mere end max 2 kg.
Sport:
Du kan gradvist begynde at træne isolerede benøvelser efter 4-6 uger, f.eks. en tur på motionscykel. Løb og vægttræning af overkroppen efter 6-8 uger. Start stille og roligt ud og øg vægt/intensiteten uge for uge. Hvis brystet bliver spændt efter en træning, er du gået for tidligt eller hårdt i gang - hold derfor en uges pause før du træner igen.
Sovestilling:
Vi anbefaler, at man sover på ryggen de første 4 uger efter operationen.
Bilkørsel:
Du må ikke køre bil, så længe du har smerter - Du skal kunne reagere normalt.
Sol:
Beskyt arret mod sollys ved brug af solcreme faktor 30 eller derover - Særligt i det første år.
Arbejde:
Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 10-14 dage. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 3-4 uger.
Bad:
Du kan bade dagen efter operationen, fordi plastret kan tåle at blive vådt, men tør det med håndklæde eller hårtørrer.
Føleforstyrrelser:
I de første måneder efter operationen er det normalt at opleve forskellige føleforstyrrelser i form af stikken, prikken og jag. Manglende følelse opleves i de første måneder, men permanente føleforstyrrelser efter 1 år er derimod sjældne, ses hos under 1 %
Blødning:
Det er normalt at du i dagene efter operationen, kan udvikle blå mærker, men en operationskrævende blødning er derimod sjælden ( under 1 %).
Infektion:
Der skelnes overordnet mellem to typer infektion: en overfladisk sårinfektion og en dyb infektion. Den overfladiske infektion er kendetegnet ved rødme af huden, typisk omkring arret og behandles effektivt med antibiotika.
En dyb infektion er betændelse omkring implantatet, hvilket er meget sjældent (0,5 %) - Her er er det nødvendigt at fjerne implantatet, og vente i 3 måneder før man kan lægge et nyt implantat.
Ar:
Arrene er umodne (røde) op til de første 12 måneder efter operationen, hvorefter de aftager. En sjælden komplikation (under 1 %) er en overreaktivt arvævsdannelse, som giver et tykt og uskønt ar.
Kapseldannelse:
Kapseldannelse er fortykkelse af den hinde, der ligger omkring implantatet. I takt med at brystimplantaternes kvalitet er forbedret, er forekomsten af kapseldannelse faldet til under 5 % i løbet af de første 5 år. Hos os er kapselforsikring inkluderet i prisen. Hvis du udvikler betydende kapseldannelse, udskifter vi derfor implantatet uden ekstra omkostninger for dig.
Synlige brystimplantater:
Særligt hos slanke kvinder med intet eller kun sparsomt brystvæv vil brystimplantaterme være synlige, og man kan i sjældne tilfælde se folder (rippling) i brystimplantatet.
Rotation:
Ved brug af dråbeformede implantater er risikoen for rotation mindre end 1 %.
Væskeophobning (serom)
Er en sjælden tilstand, kan ses i forbindelse med voldsom overbelastning af brystmuskulaturen eller ved infektioner andre steder i kroppen. Behandles med antibiotika og i nogle tilfælde udtømning ved kirurgisk indgreb og i værste tilfælde ved at fjerne implantatet.
Amning:
Evnen til at amme kan blive påvirket af en brystforstørrende operation, særligt hvis man opereres gennem brystvorten.
Bristede brystimplantater, levetid af implantater:
Implantaternes og silikonens kvalitet er nu så god, at bristninger kun sjældent ses i implantaternes første 10 leveår. Jo ældre et implantat er, jo større er risikoen for bristning. Hvis et implantat brister, kan du ikke nødvendigvis mærke det, enkelte oplever kløe eller en brændende fornemmelse. Vi anbefaler, at man efter 15 år kommer til kontrol hos os 1 gang årligt.
Mammografi:
Et brystimplantat kan skygge for kirtelvævet, særligt hvis det ligger over brystmusklen. Over 95 % af implantaterne i vores klinik anlægges under brystmusklen, hvorfor man som udgangspunkt godt kan deltage i den normale mammografi screening. Som alternativ til mammografi kan man foretage UL undersøgelse og MR scanning.
ACLC:
Man er inden for de seneste år, blevet opmærksom på en sjælden form for brystimplantat relateret lymfekræft. Det er en yderst sjælden tilstand, som indtil videre er opgjort til 3 tilfælde pr. 100.000 opererede
Vi anbefaler at du læser Sundhedsstyrelsen folder “Risici ved at få indsat brystimplantat”.
"Sikkerhed og tryghed er vores topprioritet"
- Phillip Pfeiffer
Tillid og tryghed
Vi tager hånd om dig
Hos Pfeiffer Plastikkirurgi er det vigtigste altid, at vores patienter føler sig trygge og er helt tilfredse med processen og resultatet af behandlingen. Vi står altid klar med råd, vejledning og gode priser.